Wat leuk dat je samen koekjes gaat bakken! Met elkaar het deeg kneden, uitrollen en uitsteken met leuke vormpjes, hoe gezellig is dat? En dan kun je de koekjes natuurlijk ook nog versieren, zeker met Kerst! Met uitsteekvormpjes (die Forte kinderen cadeau hebben gehad) tover je de mooiste kerstkoekjes op tafel. Om je op weg te helpen delen we drie lekkere recepten. Veel bakplezier!

1. Havermoutkoekjes

Dit recept is van onze Forte juf en goed voor ongeveer 8 koekjes

Wat heb je nodig?

  • 2 el kokosolie
  • 2 eieren
  • 150 gram havermout
  • 1 tl bakpoeder
  • 50 gram (boekweit)meel
  • 3 el honing
  • Snufje zout
  • 75 gram cranberry’s

Hoe maak je de havermoutkoekjes?

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Leg bakpapier op een bakplaat.
  3. Klop de eieren samen met de kokosolie in een kom tot een geheel.
  4. Voeg vervolgens de andere ingrediënten aan het mengsel toe.
  5. Maak met natte handen het deeg plat, steek met de vormpjes 8 koekjes uit en leg deze op de bakplaat.
  6. De koekjes moeten ongeveer 15 minuten in de oven tot ze mooi goudbruin zijn.

2. Zandkoekjes

Dit recept is van Rutger Bakt en goed voor ongeveer 16 koekjes.

Wat heb je nodig? 

Voor het deeg:

  • 250 gr bloem
  • ½ ei
  • ¼ tl zout
  • 185 gr boter, op kamertemperatuur
  • 125 gr witte basterdsuiker
  • ½ citroen, rasp, optioneel en/of
  • 1 tl vanille-extract

Verder nodig:

  • bloem, voor het werkblad
  • ½ ei, losgeklopt

Hoe maak je de zandkoekjes? 

  1. Doe alle ingrediënten voor het deeg bij elkaar en kneed ze tot een samenhangend deeg
  2. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
  3. Verwarm de oven voor op 175 °C en kneed het deeg nog kort door, zodat het makkelijker uit te rollen is.
  4. Rol het op een bebloemd werkblad uit tot een dikte van 4-6 millimeter.
  5. Steek de koekjesvormen uit en plaats deze met voldoende tussenruimte op een met bakpapier beklede bakplaat
  6. Het deeg dat overblijft kun je natuurlijk opnieuw uitrollen.
  7. Bestrijk de koekjes met het losgeklopte ei en bak ze in 15-20 minuten goudbruin en gaar.

Tip: Je kunt de koekjes extra pit geven door bijvoorbeeld cacaopoeder of speculaaskruiden door het deeg te mengen. En je kunt ze natuurlijk prachtig versieren. Na het bakken kun je een glazuur maken van poedersuiker met een beetje eiwit of water en de koekjes daarmee decoreren.

3. Kerstjamkoekjes

Dit recept is van de Kinderkookshop en goed voor ongeveer 12 koekjes.

Wat heb je nodig?

  • 100 g bloem
  • 50 g witte basterdsuiker
  • 75 g koude boter
  • drupje citroensap
  • snufje zout
  • 1 ei
  • gladde rode jam

Hoe maak je de kerstjamkoekjes?

  1. Kneed alle ingrediënten – behalve uiteraard de jam – tot een mooi samenhangend deeg.
  2. Leg in plastic folie weg in de koelkast en laat minstens een halfuur rusten.
  3. Verwarm de oven voor op 175 graden. Bestrooi het werkvlak met bloem en bedek de bakplaat met bakpapier.
  4. Rol het deeg dun uit. Steek uit met gelijke rondjes (dit kan met een vorm maar ook met een glaasje).
  5. Steek daarna de helft van de rondjes uit met de kleine kerstvormpjes
  6. Bestrijk vervolgens de dichte rondjes deeg met een dunne laag jam en laat een randje rondom leeg. Gebruik maar een dun laagje jam, anders loopt het er tijdens het bakken overheen!
  7. De rondjes met een kerstvormpje erin leg je vervolgens voorzichtig over de bodems heen. Druk voorzichtig de rand aan de buitenkant aan.
  8. Bak de koekjes in 15-20 minuten gaar en laat afkoelen.