Op deze pagina vindt u meer informatie en antwoorden op veelgestelde vragen rondom het coronavirus en kinderopvang.

Coronamaatregelen kinderopvang

Alle informatie over de heropening van onze locaties en de coronamaatregelen vinden ouders in de Ouderapp.

  • Er gelden coronamaatregelen, die wij via de Ouderapp met ouders hebben gedeeld. Voor uw eigen veiligheid en welzijn, die van uw kind én onze medewerkers, vragen wij u alle informatie in de Ouderapp zorgvuldig te lezen en waar mogelijk samen met uw kind door te nemen.
  • Hier vindt u nog een aantal antwoorden op veelgestelde vragen rondom de heropening en coronamaatregelen binnen de kinderopvang.

RIVM-richtlijnen omtrent gezondheid

Om verspreiding van COVID-19 tegen te gaan moeten kinderen thuis blijven of er wordt gevraagd ze direct op te halen in de volgende gevallen:

  • Met luchtwegklachten; neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest, moeilijk ademen/ benauwdheid, plotseling verlies van reuk of smaak en met verhoging tot 38 graden Celsius of koorts (38 graden Celsius of hoger). Kinderen mogen pas weer naar de opvang als zij 24 uur geen klachten meer hebben.

Uitzonderingen hierop zijn:

    • Kinderen van 0 tot 6 jaar met alleen neusverkoudheid ZONDER koorts mogen naar het kinderdagverblijf en de buitenschoolse opvang, BEHALVE als zij een contact zijn van een patiënt met een bevestigde COVID-19 infectie of een volwassen gezinslid hebben met klachten passend bij COVID-19.
    • Kinderen met klachten die als herkenbaar onveranderd passen bij een reeds bestaande aandoening (zoals hooikoorts of astma) mogen, met een doktersverklaring, wel naar de opvang. Als een kind nieuwe of veranderde klachten krijgt, blijft het kind thuis totdat het 1 dag klachtenvrij is. Meestal zullen de klachten binnen een week weer over zijn. Worden de klachten ernstig? Dan is het belangrijk om contact te zoeken met de huisarts.
  • Als iemand in het huishouden van het kind verkoudheidsklachten en koorts (38 graden Celsius of hoger) en/ of benauwdheidsklachten heeft, blijft het kind ook thuis. Als iedereen 24 uur geen klachten heeft, mogen de kinderen weer naar de opvang.
  • Als iemand in het huishouden van de kinderen getest is voor COVID-19 en positief, moeten kinderen wachten tot dat die persoon 24 uur klachten vrij is en dan 14 extra dagen thuisblijven
  • Bij koorts (vanaf 38 graden Celsius) blijft iedereen in het huishouden thuis

Langdurige verkoudheidsklachten
Het is  niet wenselijk dat kinderen met bekende chronische luchtwegklachten niet naar de kinderopvang kunnen. Ook is het niet wenselijk dat kinderen met nieuwe milde luchtwegklachten langdurig langdurig geen toegang hebben tot de kinderopvang. Daarom mogen kinderen met klachten die als herkenbaar onveranderd passen bij een reeds bestaande aandoening (zoals hooikoorts of astma), met een doktersverklaring, wel naar de opvang of naar school.

Als een kind nieuwe of veranderde klachten krijgt, blijft het kind thuis totdat het 1 dag klachtenvrij is. Meestal zullen de klachten binnen een week weer over zijn. Worden de klachten ernstig? Dan is het belangrijk om contact te zoeken met de huisarts.
Voor de volledigheid verwijzen wij u naar de correspondentie van de GGD hierover.

De GGD helpt bij opvoeden in onzekere tijden

Kinderen, jongeren, ouders en professionals hebben door de huidige thuisblijfsituatie veel vragen. Ouders werken vanuit huis. Kinderen kunnen (gedeeltelijk) niet naar school. Je kunt naar buiten, maar eigenlijk ook niet. Een situatie die stress en wrijving kan opleveren.
Hoe ga je hier mee om? Hoe zorg je ervoor dat de situatie niet uit de hand loopt? Wat doe je als het wel gebeurt? Merk je als ouder wanneer je grens bereikt is?

De GGD Hollands Noorden biedt ouders een luisterend oor en praktische tips.

Veelgestelde vragen over kinderopvang en het coronavirus

Inspiratie, tips en activiteiten voor ouders en kinderen

Forte heeft een aantal activiteiten verzameld en zelf gemaakt, zodat kinderen ook thuis door kunnen met leuke activiteiten die volledig Forte-proof zijn. En ook aan ouders is gedacht, we hebben ook pagina vol tips om samen de nieuwe situatie door te komen, inclusief tips voor ontspanning voor jezelf!

English information about the novel coronavirus

For the most current information regarding the novel coronavirus, which can cause COVID-19 disease, we follow the National Institute for Public Health and the Environment and the Government of the Netherlands. Please take a look at the following links for more information: