Voedingsbeleid

Het voedingsbeleid van Forte Kinderopvang is erop gericht dat ieder kind voldoende en verantwoorde voedingsmiddelen krijgt. Het voedingsbeleid van Forte Kinderopvang is gebaseerd op de richtlijnen van het Voedingscentrum en aangepast aan de voedingsbehoefte per leeftijd. Het Voedingscentrum is partner van Gezonde Kinderopvang.

Maar voeding is meer dan alleen eten en drinken. Ook de momenten waarop de maaltijden worden aangeboden en de manier waarop we dit doen zijn opgenomen in de pedagogische visie van Forte Kinderopvang. Zo is er tijdens de eetmomenten oog voor de sociale omgang, worden er tafelmanieren geleerd en de kinderen gestimuleerd een goede en gezonde maaltijd te nuttigen.

Duurzame keuzes

Het Voedingscentrum geeft o.a. praktische adviezen hoe je gezonder en duurzamer kunt eten en baseert zich hierbij onder andere op de adviezen van de Gezondheidsraad en heeft deze vertaald naar de Schijf van Vijf. Eten volgens de Schijf van Vijf levert gezondheidswinst op en kan ook duurzaamheidswinst opleveren, doordat er duurzamere keuzes gemaakt worden.

Naast deze richtlijnen hebben we ervoor gekozen om twee aanpassingen in ons beleid te verwerken. Binnen ons voedingsbeleid maken wij duurzame keuzes en gaan wij voedselverspilling tegen.

  • We kiezen voor minder vlees, gezonde vleesvervangers, biologische zuivelproducten en (seizoens)groente en fruit.
  • Daarnaast gaan we verspilling van voedsel zo veel mogelijk tegen.

Wij menen op deze manier de kinderen niet alleen gezonde en duurzame keuzes te bieden, maar op deze manier ook bijdragen aan de bewustwording van het omgaan met voedsel.

Samen met de kinderen…

We bieden kraanwater aan dat we vaak een smaakje geven met bijvoorbeeld schijfjes appel of komkommer. We bieden de kinderen daarnaast lauwe, lichte thee zonder suiker aan. Als tussendoortje geven we vooral fruit en rauwe groente. We betrekken kinderen door ze te laten helpen bij het klaarmaken ervan. Daarnaast krijgen ze volkorencrackers of wraps.

… en ouders!

Feestjes vieren we gezond.  Daarom vragen we aan ouders om traktaties klein en niet te calorierijk te maken. Niet-eetbare traktaties zijn een leuk alternatief, zoals stickertjes, vingerpopjes, uitdeelboekjes of badeendjes. Zie voor voorbeelden www.voedingscentrum.nl/trakteren.

Op verschillende KDV en BSO-vestigingen wordt tegen een kleine bijdrage een gezonde warme maaltijd aangeboden. Hierover lees je hier meer!

Heb je vragen over ons voedingsbeleid? Neem dan contact met ons op.