Lekker buitenspelen… en vies worden mag!
Lekker buitenspelen… en vies worden mag!
Lekker buitenspelen… en vies worden mag!
Lekker buitenspelen… en vies worden mag!
Esther Bleeker
Beleidsmedewerker Pedagogiek

Deel dit artikel

27-06-2022
3 minuten

Lekker buitenspelen… en vies worden mag!

Waar en wanneer is er nog ruimte om te spelen in de natuur? Te ervaren hoe je een mooi kasteel bouwt en hoe zand voelt tussen je tenen. Hutten bouwen, kikkervisjes vangen, boompje klimmen en met modder spelen. Voor kinderen is er bijna niks fijners dan buiten bezig zijn en met vriendjes de wereld ontdekken. Naast dat buitenspelen leuk is, is het ook nog eens aangetoond dat buiten spelen de ontwikkeling van kinderen enorm stimuleert!

Buitenspelen en ontwikkeling

Je hoort regelmatig het advies voorbijkomen dat kinderen buiten moeten spelen. Het advies van kinder- en oogartsen is twee uur per dag buiten zijn. Dit advies geldt niet alleen voor kinderen die op de basisschool zitten, maar ook al voor dreumesen en peuters.

Rennen, springen, graven in het zand… Buitenspelen is niet alleen goed voor kinderen vanwege de frisse lucht, maar er zijn nog veel meer redenen om kinderen dagelijks buiten te laten bewegen. Of je nu door het gras kruipt, in de plassen springt of in een boom klimt: buitenspelen is goed voor de weerstand, beweging én de ontwikkeling. Beweging voorkomt overgewicht en verlaagt het stressniveau en door met natuurlijke materialen te spelen, wordt de creativiteit uitgedaagd. Met buitenspelen leren kinderen daarnaast risico’s inschatten en uitdagingen overwinnen doordat ze buiten met andere obstakels te maken krijgen dan binnen. Buiten worden alle zintuigen geprikkeld en leren kinderen kennismaken met de natuur.

Als je buiten speelt ren je, huppel je, ga je klimmen, dansen, springen, je leert diepte zien, je leert wat hoogte is, en je leert vallen. Kortom: Je leert je lichaam gebruiken, en onderdeel te zijn van een groter geheel. Rennen, hinkelen, skeeleren, in bomen klimmen, fietsen: kinderen gebruiken bij het buitenspelen bijna alle spieren in hun lichaam. De grove motoriek heeft hierdoor volop kans om zich spelenderwijs te ontwikkelen.

Het sociale aspect van buitenspelen

Buitenspelen maakt een kind ook sterker en socialer. Buitenspelen gebeurt vaak samen met vriendjes, vriendinnetjes of broertjes en zusjes. Dat sociale aspect zorgt ervoor dat kinderen die veel buiten spelen leren met andere kinderen omgaan. Zo leren ze bijvoorbeeld samen problemen oplossen. Want hoe zorg je ervoor dat die bal uit de boom komt? En hoe zorg je ervoor dat er gelijke teams worden gemaakt om tegen elkaar te voetballen? Dit gebeurt door overleggen en samenwerken.

Kliederen met modder

Kinderen die tijdens het spelen vuile kleding mogen krijgen, kunnen onbevangen ontdekken en experimenteren. Hierdoor voelen ze zich vrijer en gelukkiger.

De beste dag om lekker vies te worden is tijdens de wereldwijde ModderDag. Tijdens ModderDag zijn honderdduizenden kinderen in binnen- en buitenland actief bezig met ontdekken wat modder is en wat voor leuke spelletjes je ermee kunt doen. Ook bij Forte staat deze dag in het teken van spelen met water en zand/aarde. Op verschillende vestigingen worden er deze dag allerlei modderactiviteiten georganiseerd.

Spelen met modder spreekt al snel tot de verbeelding bij kinderen, dit maakt dat je in basis vrij weinig nodig hebt om een leuke activiteit te organiseren met ModderDag. Dit kun je dus thuis ook! Met veilig zand en water kom je al heel ver. En dan is het heerlijk aanmodderen met je kind: Modderbadje, ModderGrabbelen, lopen over een Blotenvoetenpad of zandtaartjes bakken in een ModderKeuken, de mogelijkheden zijn eindeloos!

Slecht weer bestaat niet

Het is altijd weer om buiten te spelen, te ontdekken en je te verwonderen. Regen, kou of sneeuw: het is allemaal geen reden om niet naar buiten te gaan. Zolang kinderen de juiste kleding aan hebben, kan er ook prima buiten worden gespeeld met ‘slecht’ weer. De meeste kinderen vinden een beetje guur weer helemaal niet erg. Bovendien is buitenspelen met slecht weer leerzaam. Zo leren kinderen dat het in de wind extra lastig is om je evenwicht te bewaren bijvoorbeeld. Of dat een bal gooien en vangen een stuk moeilijker is als het waait.

Buitenspelen is dus niet alleen heerlijk, maar ook nog eens goed voor vele aspecten van de ontwikkeling van een kind!

 

Esther Bleeker
Beleidsmedewerker Pedagogiek