Lekker buitenspelen… en vies worden mag!
Lekker buitenspelen… en vies worden mag!
Lekker buitenspelen… en vies worden mag!
Lekker buitenspelen… en vies worden mag!
Lekker buitenspelen… en vies worden mag!
Esther Bleeker
Beleidsmedewerker Pedagogiek
29-06-2021
3 minuten

Lekker buitenspelen… en vies worden mag!

Wat is er leuker voor kinderen dan buitenspelen? Te ervaren hoe je een mooi kasteel bouwt en hoe zand voelt tussen je tenen. Hutten bouwen, kikkervisjes vangen, boompje klimmen en met modder spelen. Voor kinderen is er eigenlijk niets fijner dan buiten bezig zijn en met vriendjes de wereld ontdekken. Naast dat buitenspelen leuk is, is het ook nog eens aangetoond dat buiten spelen de ontwikkeling van kinderen enorm stimuleert!

Buitenspelen en ontwikkeling

Je hoort regelmatig het advies voorbijkomen dat kinderen buiten moeten spelen. De Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB) is minimaal 1 uur buitenspelen per dag. Dit advies geldt niet alleen voor kinderen die op de basisschool zitten, maar ook al voor dreumesen en peuters.

Rennen, springen, graven in het zand… Buitenspelen is niet alleen goed voor kinderen vanwege de frisse lucht, maar er zijn nog veel meer redenen om kinderen dagelijks minstens een uur buiten te laten bewegen. Buitenspelen is goed voor zowel de fysieke als mentale gezondheid van kinderen. Beweging voorkomt overgewicht en verlaagt het stressniveau en door met natuurlijke materialen te spelen, wordt hun creativiteit uitgedaagd. Met buitenspelen ontwikkel je daarnaast ook het ruimtelijk inzicht.

Als je buitenspeelt ren je, huppel je, ga je klimmen, dansen, springen, je leert diepte zien, je leert wat hoogte is, en je leert vallen. Kortom: Je leert je lichaam gebruiken, en onderdeel te zijn van een groter geheel. Rennen, hinkelen, skeeleren, in bomen klimmen, fietsen: kinderen gebruiken bij het buitenspelen bijna alle spieren in hun lichaam. De grove motoriek heeft hierdoor volop kans om zich spelenderwijs te ontwikkelen.

Het sociale aspect van buitenspelen

Daarnaast maakt buitenspelen een kind sterker en socialer. Buitenspelen gebeurt vaak samen met vriendjes, vriendinnetjes of broertjes en zusjes. Dat sociale aspect zorgt er voor dat kinderen die veel buiten spelen leren met andere kinderen omgaan. Zo leren ze bijvoorbeeld samen problemen oplossen. Want hoe zorg je ervoor dat die bal uit de boom komt? En hoe zorg je ervoor dat er gelijke teams worden gemaakt om tegen elkaar te voetballen? Dit gebeurt door overleggen en samenwerken.

Kliederen met modder

Kinderen die tijdens het spelen vuile kleding mogen krijgen, kunnen onbevangen ontdekken en experimenteren. Hierdoor voelen ze zich vrijer en gelukkiger. En zeg nou zelfs, wat is er fijner dan lekker vies mogen worden?

De beste dag om lekker vies te worden is tijdens wereldwijde ModderDag. Tijdens ModderDag zijn honderdduizenden kinderen in binnen- en buitenland actief bezig met ontdekken wat modder is en wat voor leuke spelletjes je ermee kunt doen. Ook bij Forte Kinderopvang staat deze dag in het teken van spelen met water en zand/aarde. Op verschillende vestigingen worden er deze dag allerlei modderactiviteiten georganiseerd.

Spelen met modder spreekt al snel tot de verbeelding bij kinderen, dit maakt dat je in basis vrij weinig nodig hebt om een leuke activiteit te organiseren met Modderdag. Met veilig zand en water kom je al heel ver! En hebben de kinderen een klein beetje hulp nodig, dan zijn er genoeg activiteiten te bedenken: Modderbadje, ModderGrabbelen, lopen over een Blotenvoetenpad of zandtaartjes bakken in een ModderKeuken… Dat klinkt toch super!

Slecht weer bestaat niet

Regen, kou of wind: het is allemaal geen reden om niet naar buiten te gaan. Zolang kinderen de juiste kleding aan hebben, kan er ook prima buiten worden gespeeld met slecht weer. De meeste kinderen vinden een beetje guur weer helemaal niet erg. Dus of het nou op Modderdag nou slecht weer is of het zonnetje volop schijnt; bij Forte spelen we in de modder!

Esther Bleeker
Beleidsmedewerker Pedagogiek