Start vergroening schoolplein Montessori Castricum

Deel dit artikel

26-11-2021
2 minuten

Start vergroening schoolplein Montessori Castricum

Samen met de Montessorischool vormen onze Peuterklas en BSO Montessori, KDV De Speelboom en BSO De Boomhut een Kindcentrum. Ouders kwamen op het idee om de gemeente te vragen de groenstrook die voor en om het schoolplein heen loopt, bij het schoolplein te betrekken. De gemeente Castricum gaf hier toestemming voor. Op de groenstrook hebben de speeltoestellen van het oude Montessorigebouw een nieuwe mooie plaats gekregen op een natuurlijke ondergrond met hoogteverschillen. En dit is nog maar de start van een groot plan om het hele schoolplein van het kindcentrum en Montessorischool op den duur te vergroenen!

Natuurspeelplaats

Je kunt het speelkwartier doorbrengen op een stenig schoolplein of op de Natuurspeelplaats: een plek met bomen, planten en speelattributen die daar goed bij passen. Leerlingen van de Montessorischool Castricum en de kinderen van de Forte Kinderopvang kunnen hun hoofd leegmaken in een groene omgeving vol uitdagingen. De eerste fase van dit project is afgerond en dat wordt gevierd samen met wethouder Falgun Binnendijk van Bomen en groen en wethouder Ron de Haan van Onderwijs. Leerlingen namen met de wethouders een loopbrug in gebruik.

Directeur Montessorischool Emé Jonkman: “Het grasveld dat aan ons plein grenst, is van de gemeente. Het idee kwam van ouders. School en ouders vroegen de gemeente of we hier niet gezamenlijk iets mee konden doen. We willen allemaal vergroenen en zo snijdt het mes aan twee kanten.” Het resultaat is dat alle kinderen zich kunnen uitleven in een gebied waar de natuur voorop staat. Te zien zijn een heuvel met een ‘kasteeltoren’, een wadi met loopbrug en een creatief gemetselde zitmuur. De natuurspeelplaats geeft alle mogelijkheden tot bewegend en ontdekkend leren. De school gaat voor verdere aanleg en onderhoud ook samenwerken met het Clusius College.

De Natuurspeelplaats is openbaar, ook kinderen uit de buurt kunnen hier spelen. Omwonenden zijn dan ook betrokken bij dit project en reageerden enthousiast. Ook de Peuterklas, BSO Montessori, BSO De Boomhut en KDV De Speelboom van Forte Kinderopvang maakt gebruik van de speelplaats.

Scholen vergroenen

Wethouder Binnendijk: ”We hebben in ons groenbeleid geld gereserveerd voor het vergroenen van schoolpleinen. De Montessori is de eerste, elk jaar kan een andere school in aanmerking komen. We gaan voor groei en bloei en veel variatie. Fijn voor spelende kinderen maar ook voor bijvoorbeeld de insectenwereld. Daarom zijn we heel blij dat de school bij ons aanklopte en werken we graag mee.” De gemeente geeft subsidie voor de beplanting. Montessori en gemeente hebben afspraken met elkaar gemaakt over het beheer en onderhoud van het terrein en de speeltoestellen.

Volgend jaar planten

De Natuurspeelplaats is ontworpen door De Twee Heren, een bedrijf dat zich bezighoudt met het natuurlijk en duurzaam inrichten van buitenruimten. Het richt zich vooral op stadsnatuur en natuurspeeltuinen.

De speelplaats is nog niet af: de beplanting volgt nog. De basis is nu gelegd: een natuurlijke ondergrond met hoogteverschillen. De speeltoestellen van de school zijn inmiddels geplaatst. Er zijn ook plannen voor onder meer een pannaveldje en een waterpomp. Daarvoor gaat de Montessorischool fondswervingsacties houden.