Technieklessen bij Montessorischool Castricum en Forte Kinderopvang
Technieklessen bij Montessorischool Castricum en Forte Kinderopvang

Deel dit artikel

11-03-2022
2 minuten

Technieklessen bij Montessorischool Castricum en Forte Kinderopvang

Techniek staat dit schooljaar centraal in de samenwerking tussen de Montessorischool en de BSO Montessori van Forte Kinderopvang. Tijdens speciale technieklessen en workshops ontdekken de kinderen technologieën, zoals 3D ontwerpen en printen, lasersnijden en solderen. Zo leren zij de skills van de toekomst!

De kinderen zijn enorm enthousiast over de technieklessen en vinden het geweldig om te zien dat er onder hun handen iets echt tot leven komt. “Ik vind het zo cool, het komt uit de printer en dan is het 3D!”

De workshops worden gegeven door een ervaren vakdocent van Junior IOT. Deze stichting wil kinderen enthousiast maken voor techniek en doet dit onder andere door lessen te verzorgen in het basisonderwijs. Tijdens de technieklessen maken kinderen op een speelse manier kennis met techniek. Zo ontwerpen de kinderen zelf een sleutelhanger en printen die dan in 3D. Ook leren de kinderen schakelaars solderen. Dit resulteerde in een prachtige kerstkaart voor de ouders waarin een zelf gesoldeerd lampje verwerkt was.

De leerlingen van de midden- en bovenbouw van de Montessorischool volgen de workshops op school en kunnen tijdens de BSO-tijd verder met hun project. Daarnaast kunnen de jongere BSO-kinderen die hierin interesse hebben, ook kennismaken met techniek. De kinderen komen op deze manier in aanraking met nieuwe technologieën, maar ze leren ook andere dingen. Want door zelf te proberen en zelf dingen uit te vinden, komt een kind in een actieve, onderzoekende houding. Ook leren kinderen samenwerken, leggen ze dingen uit aan elkaar, en zorgen ze voor elkaars veiligheid. Met deze technieklessen groeit hun zelfvertrouwen terwijl ze op een onderzoekende manier samen kennis en vaardigheden op doen.