Thema-avond ouders
Thema-avond ouders

Mindful opvoeden in een druk bestaan, door Susan Bögels.

Forte is jarig en trakteert! Special voor alle Forte ouders ontvangen wij op dinsdagavond 2 april 2019 Psychotherapeut Susan Bögels, zij schreef met Mindful opvoeden in een druk bestaan een praktische gids voor mindful ouderschap. Tijdens een twee uur durende lezing neemt zij ons mee in haar visie.

Opvoedstress, ouder-burnout: het grootbrengen van kinderen lijkt meer dan ooit een enorme opgave te zijn. De kern van de oplossing van dit probleem ligt volgens Susan Bögels, hoogleraar Orthopedagogiek  aan de Universiteit van Amsterdam, in mindfulness, en dan vooral in het “niet-doen” en in het “er zijn”. In haar boek “Mindful opvoeden in een druk bestaan” legt ze uit hoe dat moet. Ze schreef het boek als wetenschapper, clinicus én als moeder.

Soms lijkt het ouderschap vooral uit een eindeloze to-dolijst te bestaan: je kinderen ophalen van de crèche of van school, ze naar de sportclub brengen, een oppas regelen, ze in bad doen en naar bed brengen. Vaak voel je je als ouder gevangen in een korset van taken die je moet afwerken, zonder echt van je kind te kunnen genieten.

Susan Bögels is de grondlegger van de methode Mindful Parenting en geeft al 20 jaar cursussen en opleidingen hierin in binnen en buitenland. In deze lezing deelt zij haar methode met een breed publiek, waarbij zij ook put uit haar eigen ervaringen als moeder en als kind. Op toegankelijke wijze toont Bögels hoe je een balans kunt vinden tussen de doe- en de zijn-modus in de omgang met je kinderen, hoe je om kunt gaan met stress, ruzie en schuldgevoel en hoe je op een eenvoudige manier bewuste en onbevooroordeelde aandacht kunt cultiveren. De combinatie van theorie en oefeningen die makkelijk in de dagelijkse praktijk zijn in te passen maakt deze lezing tot een stoomcursus in mindful ouderschap.

Susan Bögels is hoogleraar Family Mental Health aan de UvA, psychotherapeut en mindfulness trainer en opleider, gespecialiseerd in mindfulness bij kinderen en ouders. Haar onderzoek betreft de intergenerationele overdracht van psychopathologie en de effecten van mindfulness interventies op ouders en kinderen. Ze is de auteur van Mindful opvoeden in een druk bestaan, en van Mindful ouderschap: een praktische gids voor hulpverleners.

Wil jij, als Forte ouder, graag aanwezig zijn bij deze lezing? Wij bieden hem je gratis aan! Als Forte Ouder mag je deze avond zelfs een introducee meenemen. De uitnodiging zal via de Forte Ouderapp worden verzonden.

Update: inmiddels is deze lezing volgeboekt.