Thema avond Forte ouders met Mark Mieras
Thema avond Forte ouders met Mark Mieras

Deel dit artikel

19-12-2019
1 minuut

Thema avond Forte ouders met Mark Mieras

Forte is (nog even) jarig en trakteert! Speciaal voor alle Forte ouders ontvingen wij onlangs wetenschapsjournalist (specialiteit hersenonderzoek) en auteur Mark Mieras.

De wetenschap over het menselijk brein gaat steeds verder en toont steeds beter aan dat de omgang met baby’s en kinderen de basis legt voor hun lerende toekomst. Voor ouders van groot belang om hier heel bewust mee om te gaan. Mark Mieras nam zo’n 100 Forte ouders mee in wat er gebeurt in het beweeglijke kinderbrein en wat onze invloed als ouder(s) hierop is.

Een aantal zaken die aangeroerd werden waren:

 • Beweging:
  Beweging stimuleert de denkontwikkeling en vice versa. Motoriek, dans, sport, drama en beeldende vorming is dus de basis voor een lerende toekomst.
 • Spelen/ontdekken:
  Kinderen zijn kleine wetenschappers, spelen en ontdekken is daarom zeer betekenisvol. Maak hierbij gebruik van de nieuwsgierigheid en geef ze bewegingsvrijheid.
 • Muziek:
  Zingen en musiceren ondersteunt de ontwikkeling van sleutelvaardigheden als luisteren en lezen en stimuleert de emotionele intelligentie.
 • Durf:
  Groot worden vraagt durf. Leer kinderen daarom durven loslaten, fouten te laten maken, in het moment te zijn, hunzelf betekenis te leren geven en nieuwe dingen te proberen.
 • Plezier: de beste manier om te leren is met plezier!

Sinds 1983 schrijft Mieras over wetenschap en sinds 2001 vrijwel uitsluitend over hersenonderzoek. Hij publiceert in onder andere Volkskrant, NRC en Psychologie Magazine en werkt regelmatig mee aan televisieprogramma’s.

Anderen lazen ook: