Nationale Voorleesdagen

voorleesdagen

Aankomende woensdag starten de Nationale Voorleesdagen van 25 januari t/m 4 februari. In deze week staat alles in het teken van voorlezen en prentenboeken voor peuters en kleuters. ‘Maximiliaan Modderman geeft een feestje’, geschreven door Joukje Akveld, wordt bij Forte voorgelezen tijdens het Voorleesontbijt en de Nationale Voorleesdagen 2022. Dit vrolijke voorleesboek is door de bibliotheken geselecteerd voor de prentenboek top 10.

Maximiliaan Modderman is alleen thuis en organiseert een feest voor zijn speelgoedbeesten. Met taart! Het wordt een wild feest. En een vies feest. Wat zullen mama en papa zeggen als ze thuiskomen?

De Voorleesdagen hebben als doel het voorlezen aan kinderen te bevorderen. Voorlezen aan kinderen is belangrijk: het prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel en bezorgt veel plezier. Elke dag voorlezen is een feest! Even ontsnappen aan de werkelijkheid, of je verdiepen in de achtergronden van de actualiteit – je doet het met een boek!

Workshops

In dit kader gaan we niet alleen nog meer voorlezen, maar worden er ook verschillende workshops aangeboden die in het teken staan van het Prentenboek van het Jaar. Zoals de workshop Muzikale Voorleesdagen, waar de grappige elementen uit het boek op muziek worden beleefd. Of de workshop Voorleestheater, waar het boek nagespeeld gaat worden!

Waarom voorlezen?

Waarom is voorlezen zo goed voor kinderen? Hoe houd je je kind geboeid? En lees je anders voor aan baby’s dan aan peuters? Onze beleidsmedewerker Pedagogiek schreef een leuke en informatieve blog over voorlezen. En hier vind je nog veel meer tips!

Bibliotheek

De consulenten van Bibliotheek Kennemerwaard delen graag de leukste kijk- en voorleestips!  Kijk op de website van Bibliotheek Kennemerwaard voor leuke activiteiten!

 

voorleesdagen

Prentenboek top 10 2023

Maar als je gaat voorlezen, welk prentenboek kies je dan? Uit het overstelpende aanbod maakte een jury van jeugdbibliothecarissen een selectie: de Prentenboek Top 10 van 2023. Het belangrijkste criterium bij het kiezen van het Prentenboek van het Jaar is dat het boek, naast een goed verhaal en aantrekkelijke illustraties, voldoende aanknopingspunten biedt voor interactie met peuters en voor verwerking in hun spel.

  1. Maximiliaan Modderman geeft een feestje! Auteur: Joukje Akveld, Illustrator: Jan Jutte.
  2. BORA Kiekeboe! Auteur: Deborah van de Leijgraaf
  3. Brave hond! Stoute kat! Auteur: Bette Westera, Illustrator: Mies van Hout
  4. De bijzondere beer. Auteur: Tjibbe Veldkamp, Illustrator: Marijke ten Cate
  5. De eend die niet van water hield. Auteur: Steve Small, Vertaler: Joukje Akveld
  6. Een zee van liefde. Auteur: Pieter Gaudesaboos
  7. Ik ben Pippi niet! Auteur: Yvonne Jagtenberg
  8. Kom, we gaan een boek lezen! Auteur: Susanne Strasser, Vertaler: Berd Ruttenberg
  9. Nee! zei Konijn. Auteur: Marjoke Henrichs
  10. Wat zegt de kleine krokodil op de crèche? Auteur: Eva Montanari, Vertaler: J.H. Gever

Meer informatie over de Nationale Voorleesdagen vind je op nationalevoorleesdagen.nl!