NATIONALE VOORLEESDAGEN

NATIONALE VOORLEESDAGEN

Want voorlezen is een feest!

voorlezen

Tijdens de Nationale Voorleesdagen van 20 t/m 30 januari staat alles in het teken van voorlezen en prentenboeken voor peuters en kleuters. Coco kan het!, geschreven en geïllustreerd door Loes Riphagen, is Het Prentenboek van het Jaar. Deze dagen hebben als doel het voorlezen aan kinderen te bevorderen. Voorlezen aan kinderen is belangrijk: het prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel en bezorgt veel plezier. Elke dag voorlezen is een feest! Juist nu, want in moeilijke tijden verlangen we naar verbinding met de wereld om ons heen, naar troost, naar ontspanning. Juist dan maken boeken het verschil. Even ontsnappen aan de werkelijkheid, of je verdiepen in de achtergronden van de actualiteit – je doet het met een boek!

Digitaal voorleesfeestje

Helaas kunnen we niet, zoals voorgaande jaren, deze gezellige dagen starten met het Nationale Voorleesontbijt waarbij bekende en onbekende Nederlanders bij ons komen voorlezen. Daarom vieren we dit jaar het voorleesfeestje digitaal! Forte ouders ontvangen woensdag 20 januari via de Forte Ouderapp een leuk digitaal steuntje bij het voorlezen. Daarnaast zijn er tal van online initiatieven rondom de Voorleesdagen! (Bijvoorbeeld het filmpje van de burgemeester Roemer van Alkmaar die voorleest!)

Thuis aan de slag!

Zoveel binnen blijven. Dat is even wennen. Juist in moeilijke tijden verlangen we naar verbinding met de wereld om ons heen, naar troost, naar ontspanning. Juist dan maken boeken het verschil. Even ontsnappen aan de werkelijkheid, of je verdiepen in de achtergronden van de actualiteit – je doet het met een boek. Dit is dé tijd om lekker met elkaar op de bank te kruipen of samen in de tuin een boek te lezen en te praten over deze boeken op een leuke manier!

Tips bij het voorlezen

Waarom is voorlezen zo goed voor kinderen? Hoe houd je je kind geboeid? En lees je anders voor aan baby’s dan aan peuters? Onze beleidsmedewerker Pedagogiek schreef een leuke en informatieve blog over voorlezen. En hier vind je nog veel meer tips!

Bibliotheek

De consulenten van Bibliotheek Kennemerwaard delen graag de leukste kijk- en voorleestips! Bekijk samen met je kind de video ‘Coco kan het!’ van VideoLab, speel de Coco-bingo, ga op zoek naar alle verstopte rupsen en maak je eigen prentenboek. Ook organiseren zij online voorleessessies. Deze zijn gratis en voor kinderen van 3-6 jaar. Kijk op de website van Bibliotheek Kennemerwaard voor deze en nog meer leuke activiteiten!

Ook kunnen er bij alle bibliotheken nog steeds voorleesboeken geleend worden! Kijk op de website van jouw bibliotheek voor alle informatie. Tijdens de Nationale Voorleesdagen worden kinderen tussen de 0 en 6 jaar gratis lid. Je betaalt geen inschrijfkosten en ontvangt het vingerpoppetje Coco!

Prentenboek top 10 2021

Juist nu we met elkaar thuis zijn is een gezellig voorleesmoment samen met je kind belangrijk! Maar als je gaat voorlezen, welk prentenboek kies je dan? Uit het overstelpende aanbod maakte een jury van jeugdbibliothecarissen een selectie: de Prentenboek Top 10 van 2021. (Tip: als je een van deze mooie prentenboeken koopt, koop hem dan online bij je favoriete boekhandel!)

  1. Coco kan het! (Uitgeverij Gottmer). Geschreven en geïllustreerd door Loes Riphagen.
  2. De jongen en de walvis (Uitgeverij Lemniscaat). Geschreven en geïllustreerd door Linde Faas.
  3. Dit is uil (Veltman Uitgevers). Geschreven door Libby Walden, geïllustreerd door Jacqui Lee en vertaald door Ellen Hosmar.
  4. Eén voor jou, twee voor mij (Uitgeverij Gottmer). Geschreven en geïllustreerd door Jörg Mühle, vertaald door J.H. Gever.
  5. Kom je mee? (Rubinstein). Geschreven door Sjoerd Kuyper en geïllustreerd door Grootzus.
  6. Mijn handen dansen & mijn mondje is een rondje (De Eenhoorn Uitgeverij). Geschreven door Riet Wille en illustraties door Ingrid Godon.
  7. Naar de wolven (Uitgeverij Querido). Geschreven door Anna Woltz en geïllustreerd door Dieter Schubert en Ingrid Schubert.
  8. Op weg (Uitgeverij Querido). Geschreven en geïllustreerd door Leo Timmers.
  9. Petra (Flamingo – BBNC Uitgevers). Geschreven en geïllustreerd door Marianna Coppo, vertaald door Denise Bos.
  10. Wat rijmt er op stoep? (Uitgeverij Leopold). Geschreven en geïllustreerd door Harmen van Straaten.

 

Meer informatie over de Nationale Voorleesdagen vind je op nationalevoorleesdagen.nl!