Door Tischa Neve: ‘ik-leer-lusten’ plan: maak leren lusten leuk!

Deel dit artikel

29-10-2019
4 minuten

Door Tischa Neve: ‘ik-leer-lusten’ plan: maak leren lusten leuk!

Misschien denk je dat het een kansloze missie is jouw weinig lustende kind iets anders dan dat wat hij lekker vindt te laten eten. Misschien heb je dat zelfs al wel (een beetje) opgegeven. Jammer, want het is zo fijn voor je kind als hij wat meer lust. Gezonder, makkelijker, gezelliger…

Blog door Tischa Neve

Ik zeg reden te meer om het weer eens te proberen! Ik geloof er in dat het kan lukken, maar dan alleen als je leren lusten leuk maakt en het samen enthousiast en speels aanpakt. Ik noem het ‘het-leren-lusten-plan’. Stap 1 is jezelf weer even vol energie en positiviteit pompen, stap 2 is je kind motiveren en dan aan de slag!

Het leren-lusten-plan

  1. Bespreek op een relaxed moment samen met je kind wat er speelt en wat je graag anders zou willen en waarom.
  2. Leg kort uit hoe het werkt met lusten. Je moet wennen aan nieuwe smaken en nieuwe soorten van eten. Soms ben je pas na 10 tot 15 keer proeven gewend aan een smaak. Volhouden dus!
  3. Bedenk samen waarom het fijn en goed is als je kind meer lust. Wat zou dat hem opleveren? Nu en als hij ouder is? Denk zo breed mogelijk! Om het te laten slagen is het belangrijk dat je kind ook de voordelen ziet van meer lusten. Al is het maar om van jouw gezeur af te zijn 😉
  4. Maak samen een lijstje van wat je kind al lust. Laat je kind goed meedenken. Schrijf alles op een lijst die je ophangt. Met jongere kinderen kun je er foto’s van maken, plaatjes van zoeken of tekenen. Op een groot vel en aan de muur. Je kunt erbij zeggen: ‘Kijk, dat is je allemaal al gelukt om te leren lusten’. Benoem dingen die je kind eerst nog niet of niet echt lustte en nu wel en spreek je vertrouwen uit dat het hem nu dus vast ook gaat lukken dingen te leren eten.
  5. Maak ook een ‘ga-ik-leren-lusten-lijstje’. Laat je kind zelf bedenken welke dingen hij wil gaan leren lusten. Welke groenten, welk fruit, welke andere dingen. Denk gerust mee maar geef je kind de controle.
  6. Laat je kind 1 ding uitkiezen voor deze week. Waar mee wil hij beginnen? Wat lijkt hem het minst moeilijk om te leren lusten?
  7. Geef je kind een stem in wanneer, hoe en hoeveel het steeds proeft. De clou is het leren lusten leuk te maken en positief te houden en om je kind in charge te laten zijn. Laat hem bedenken wanneer hij gaat proeven, hoe groot het hapje of stukje is en of hij het doorslikt of alleen in zijn mond houdt en kauwt.  Of de groente rauw of gekookt is enzovoort. Spreek duidelijke proefmomenten af en help je kind herinneren aan de afspraken als dat nodig is. Kleine tip als het om gekookt eten gaat: maak in 1x meer klaar en vries kleine porties in zodat het naast het andere eten elke dag geproefd kan worden.
  8. Hou bij wat er al gelukt is! Ik geloof niet in beloningen, het gaat werken als je kind van binnenuit gemotiveerd is of raakt om het te leren. Als hij merkt dat het hem gaat lukken en als jij hem daar positief in begeleidt en steunt. Prijs je kind voor het proberen en noteer elke poging en eindsucces op een groot vel aan de muur! De vorderingen zien motiveert om door te gaan.

Natuurlijk is niet elk kind altijd even gemotiveerd om door te blijven gaan. Even een pauze is prima, er moet geen negatieve lading op komen. Als jij zorgt dat de succesjes vanaf nu regelmatig op het menu staan dan is elke stap er één!

Kijk voor het inspiratieboek voor leuker en makkelijker opvoeden en online cursussen (onder andere over eten!!) op https://opvoedcursussen.nl/opvoedwinkel/

Kinderpsycholoog en opvoedkundige Tischa Neve nam onlangs tijdens een thema avond de Forte ouders op een heldere en laagdrempelige manier mee in de gezonde opvoedjungle. Wat heeft een kind nodig om gezond groot te worden en hoe pak je dit in de opvoeding aan? De onderwerpen lekker eten, goede nachtrust, voldoende bewegen en verbinding, contact en aandacht werden besproken. Deze thema avond zat bomvol inspiratie en handvatten. Om dit ook met al onze ouders te kunnen delen zal Tischa Neve de komende zes weken via een blog de tips over één van deze onderwerpen van de thema avond, namelijk gezonde voeding met ons delen.

Lees ook: