Tip van Tischa voor gezellige eetmomenten
Tip van Tischa voor gezellige eetmomenten
Tip van Tischa voor gezellige eetmomenten
Tip van Tischa voor gezellige eetmomenten

Deel dit artikel

04-10-2019
5 minuten

Tip van Tischa voor gezellige eetmomenten

Hoe hou je het nou gezellig aan tafel met moeilijk etende kinderen? Opvoedkundige Tischa Neven deelt 13 tips!

Blog door Tischa Neve

  1. Eetdagboekje
    Als je je echt zorgen maakt om je kind noteer je een week lang elke dag wat je kind op de verschillende eetmomenten eet, dus tijdens het ontbijt, tijdens de lunch, tijdens het avondeten en wat je kind eet als tussendoortjes. Zo krijg je voor jezelf een helder beeld van de voedingsstoffen die je kind allemaal al of wèl binnenkrijgt! Als je je niet zo’n zorgen maakt, hou dan voor twee dagen een eetdagboekje bij, ook tijdens de verschillende eetmomenten.
  2. Observeer de betere momenten
    Gedoe aan tafel? Vindt oplossingen door de betere en goede eetmomenten te observeren en te noteren! Op de betere momenten ontdek je de oplossing. Op zoek naar dat wat werkt bij jouw kind. Uit wanhoop doen we op een gegeven moment alles door elkaar: belonen, boos worden of straffen, positief zijn, loslaten… zoek de aanpak die bij jouw kind werkt en hou die een tijdje echt vol!
  3. Inzicht in patronen
    Om duidelijk te krijgen hoe het bij jou thuis aan tafel gaat is het aan te raden om een aantal dagen de situatie goed te observeren. Het is hierbij belangrijk dat er niet alleen gekeken wordt naar wat er niet goed gaat, maar ook juist naar wat er wel al goed gaat. Kijk hierbij ook naar de situatie op dat moment: hoe is de sfeer in huis, hoe is jouw dag of de dag van je kind geweest, is je kind moe, komt je kind net uit school, wat is de tijd dat jullie samen aan tafel zitten, etc. Door een aantal dagen heel goed naar jouw thuissituatie te kijken krijg je inzicht in bepaalde patronen die zich in jullie gezin laten zien. Als je deze patronen leert herkennen zou je hier op in kunnen spelen om ruzie of spanning aan tafel te voorkomen.
  4. Bied op andere momenten aan
    Geef rauwkost door de dag heen. Vraag me niet waarom maar rauw en overdag eten veel kinderen wel groente. Sla je slag en geef dat dus volop. Mee naar school, bakje voor de tv eind van de middag. Binnen is binnen, kun jij je zorgen loslaten!
  5. Bedenk een tijd om te eten
    Spreek af hoe lang jullie eten. Heb je dan je bord niet leeg? Jammer! Haal dan zonder strijd het bord weg en geef geen ander eten na afloop. Laat een kind sowieso niet langer dan 20 minuten aan tafel zitten.
  6. Zorg voor heldere afspraken
    Zorg ervoor dat voor iedereen duidelijk is wat de afspraken aan tafel zijn, maak ze het liefst samen met je kinderen. Hoelang blijft iedereen aan tafel? Wat en hoeveel eet je kind (schep liever twee keer een beetje op dan één keer te veel)? We proeven altijd, want van proeven leer je lusten.
  7. Maak eten leuk
    Bij ons thuis helpt Dim (5 jaar) regelmatig mee in de keuken. Zo ziet hij wat we eten en raakt hij er ook bij betrokken. Het helpt echt als je je kind mee laat kiezen wat jullie eten, laat helpen met tafeldekken en koken. Maak het daarnaast gezellig aan tafel. Gebruik veel humor, bespreek wat er allemaal leuk was die dag en leid je kind af als het dreigt te gaan klieren met eten.
  8. Humor
    Dim zat laatst te klieren met zijn eten. Na 3x tevergeefs vragen of hij zijn vork wilde gebruiken gooide ik het maar eens over een andere boeg. ‘Dim, geef je vork en je mes hier, NU’, zei ik gemaakt streng. ‘De rest van het eten eten we met ons handen’. Hij keek me verwonderd aan. ‘Echt?’ zei hij. ‘Echt’, zei ik. ‘Ik ben het zeuren over met je vork eten helemaal zat. Gelukt, we hadden weer lol de rest van de maaltijd, zeker bij de vla J. Wat humor op z’n tijd doet wonderen, ook tijdens het eten!
  9. Choose your battles
    Na lange dagen geen dingen die ze echt niet lusten. Moe thuis? Pureren vandaag die groente-pastasaus. Tafelmanieren? Die komen later wel. En zit je er zelf even doorheen, eet dan een paar avonden dat wat wel gezellig lukt.
  10. Niet belonen
    Beloon je kind na het eten niet met ander eten, hierdoor ontstaat er een negatieve associatie met het ‘gezonde eten’ en een positieve associatie met ‘zoet / niet gezond eten’.
  11. Wie bepaalt wat
    Jij bepaalt wat en wanneer je kind eet, en je kind bepaalt of en hoeveel het eet. Zo leer je je kind aanvoelen wanneer het trek heeft en wanneer het voldoende gegeten heeft. Van verplicht je bord leegeten weten we inmiddels dat het niet goed helpt om te leren aanvoelen wanneer je verzadigd bent.
  12. Vaste eetmomenten
    Zorg voor een echt vast eetmoment, waardoor je kind eraan kan wennen dat eten niet de hele dag door gebeurt. Zorg ook dat dit eetmoment gezellig is zodat er een positieve sfeer aan tafel heerst, waardoor je kind het moment en het eten meer zal waarderen.
  13. Altijd proeven
    ‘Je kan geen oordeel over eten geven als je het nooit hebt geproefd’ zei Puck van 11 jaar toen ze nadacht wat er in het hoofdstuk over eten moest staan. Helemaal eens Puck! Dat is mijn motto ook. Proeven hoort erbij. Van baby af aan altijd weer.” Want van proeven kun je leren lusten” vult mijn zoontje Dim nu automatisch aan als we aan tafel weer iets proeven. En zo is het!

Kijk voor het inspiratieboek voor leuker en makkelijker opvoeden en online cursussen (onder andere over eten!!) op https://opvoedcursussen.nl/opvoedwinkel/

Kinderpsycholoog en opvoedkundige Tischa Neve nam onlangs tijdens een thema avond de Forte ouders op een heldere en laagdrempelige manier mee in de gezonde opvoedjungle. Wat heeft een kind nodig om gezond groot te worden en hoe pak je dit in de opvoeding aan? De onderwerpen lekker eten, goede nachtrust, voldoende bewegen en verbinding, contact en aandacht werden besproken. Deze thema avond zat bomvol inspiratie en handvatten. Om dit ook met al onze ouders te kunnen delen zal Tischa Neve de komende zes weken via een blog de tips over één van deze onderwerpen van de thema avond, namelijk gezonde voeding met ons delen.

Lees ook: