11 tips bij het praten met kinderen over corona

Deel dit artikel

14-12-2020
4 minuten

11 tips bij het praten met kinderen over corona

11 tips bij het praten met kinderen over corona

De situatie omtrent corona duurt nog steeds voort. De hele situatie roept veel vragen en soms ook angst op bij kinderen. Hoe kun je daar als ouder mee omgaan? Het Nederlands Jeugdinstituut geeft je 11 tips die helpen bij het praten met kinderen over corona.

1. Blijf erover praten

Heb je al vaker gepraat over het coronavirus? Blijf dat doen. Zo blijf je in gesprek en weet je wat er in je kind omgaat. Kies een spontaan moment, bijvoorbeeld als jullie samen de tafel dekken. Of knoop een gesprekje aan als je kind jou een vraag stelt.

2. Stel vragen

Praten begint met vragen stellen aan je kind over het coronavirus. Bijvoorbeeld: ‘Wat vind jij ervan dat…’ Stel open vragen waar je kind meer op kan antwoorden dan alleen ja of nee. Zo kom je erachter waar jouw kind over nadenkt.

3. Wees eerlijk

Waarschijnlijk stelt jouw kind ook vragen over het coronavirus of over dingen die ermee te maken hebben. Wees eerlijk zonder je kind bang te maken. Heeft je kind zorgen? Geef aan dat je die zorgen begrijpt en stel je kind gerust. Zeg niet dat er niets aan de hand is. Een kind weet al dat het gewone leven al eventjes anders is dan normaal.

4. Houd je antwoord kort

Blijf met je antwoord zo dicht mogelijk bij de vraag van je kind. Ga niet uitweiden. Pas het aan de leeftijd en karakter van je kind aan. Heb je een jong kind? Voeg niet teveel informatie toe over het coronavirus. Check of jouw antwoord voldoende is. Bijvoorbeeld: ‘Heb je daar nog meer vragen over…?’

5. Leg uit waarom dingen (steeds) anders gaan

Waarom gaat het op school anders dan je gewend was, waarom werk je thuis, waarom dragen mensen een mondkapje, waarom worden maatregelen aangepast? Gebruik hulpmiddelen, zoals het Jeugdjournaal of een corona-prentenboek, om dit uit te leggen op het niveau van jouw kind. Kinderen kunnen zich vaak beter aanpassen in nieuwe situaties dan volwassenen. Wees je hiervan bewust tijdens het uitleggen. Wat jij lastig vindt, hoeft voor je kind soms geen enkel probleem te zijn.

6. Geef aan wat jouw kind zelf kan doen.

Jouw kind kan de coronacrisis niet oplossen. Maar jouw kind kan wel helpen: door goed handen te wassen en anderhalve meter afstand te houden van andere mensen. Je kind kan ook helpen om de sfeer thuis goed te houden. Of door een tekening te maken voor oma of de oude mensen in de buurt.

7. Let op het gedrag van je kind

Gedrag en lichaamshouding zeggen soms meer dan 1000 woorden. Het gedrag verraadt dat er vragen of onuitgesproken emoties zijn, waarvoor kinderen de woorden niet kunnen vinden Kijk naar je kind: zie je lichamelijke tekenen dat jouw kind zich zorgen maakt over het coronavirus? Bespreek dit en stel hier vragen over. Is je kind bijvoorbeeld stiller of meer terughoudend dan normaal? Stel daar een vraag over. Bijvoorbeeld; ‘ik merk dat je wat stiller bent, wil je me vertellen waar je aan denkt?’

8. Heb aandacht voor gevoelens

Kinderen kunnen in deze situatie stiller, angstiger of misschien bozer zijn dan normaal, dat is heel logisch. Benoem en erken die gevoelens; hun gevoel is écht en het mag er zijn. Bespreek dit met elkaar om erachter te komen welke gedachtes en vragen bij deze gevoelens horen. Dit kan weer helpen om het begrijpelijk en beter behapbaar maken. Gebruik bijvoorbeeld emotiekaartjes om het gesprek op gang te brengen.

9. “Look for the helpers”

Als er iets engs gebeurt is het goed om te weten dat er in een crisis altijd mensen zijn die elkaar helpen en steunen. Praat met je kind over mensen die anderen helpen. Voor kinderen is dit belangrijk om te weten. Vertel hen bijvoorbeeld dokters en verpleegkundigen alles op alles zetten om te zorgen dat we veilig zijn, of over een mooi initiatief voor eenzame mensen. Het kan voor kinderen geruststellend zijn te weten dat mensen meeleven en actie ondernemen.

10. Let op meeluisteren

Wees je ervan bewust dat kinderen vaak automatisch meeluisteren met gesprekken tussen volwassenen over de coronasituatie. Of ze luisteren mee met het journaal voor volwassenen. Hierdoor kan je kind bang worden omdat het teveel informatie krijgt. Let hier bewust op. Jij weet wat jouw kind aankan. Praat daarom zelf met je kind over corona. Je kunt kinderen ook vragen: waar ben je bang voor? Wat heb je gehoord? Vervolgens kun je hun informatie waar nodig aanvullen en ontkrachten.

11. Sluit het gesprek positief af

Benoem wat er goed gaat in het gezin. Vraag wat jouw kind leuk vindt aan deze bijzondere tijd. Of vraag wat je kind de afgelopen tijd over zichzelf of over de wereld heeft geleerd. Vertel ook wat jij fijn vindt in deze tijd en wat jij hebt geleerd.

Bron: NJI

Extra tip! Bestel Let’s talk about Corona: kaartjes met vragen waardoor je makkelijker met je kinderen over corona kunt praten. Kinderen en gezinnen kunnen het spel gebruiken door bijvoorbeeld elke dag een kaartje te trekken en een vraag te beantwoorden. Zo kom je met elkaar in gesprek. Meer informatie vind je hier. 

Anderen lazen ook: