5 tips voor het koken met kinderen door Tischa Neve

Deel dit artikel

13-11-2019
4 minuten

5 tips voor het koken met kinderen door Tischa Neve

“Een kind leer je niet onder dwang gezond eten, maar wel als je plezier voor koken en eten weet over te brengen”, zegt opvoedkundige Tischa Neve. Lees hier haar 5 tips voor het koken met kinderen!

Blog door Tischa Neve

“Groentetuintjes, erop uit voor boodschappen en samen koken: het is geen 1 op 1 succesformule voor goed etende kinderen, maar het helpt heel zeker mee! En nee, na een lange werk en BSO-dag ga ik ook niet heel relaxed uitgebreid met mijn kind staan koken, maar hey, er zijn genoeg dagen waarop we best tijd hebben en we het wel kunnen doen. Mooie bijkomstigheid: je hebt er gelijk een heleboel quality time samen bij? O, en vaak worden lastige gesprekken of beladen onderwerpen veel makkelijker besproken tijdens zo’n indirecte manier van samen kletsen. Mooi moment om dingen aan te kaarten dus en vaak beginnen ze vanzelf!”

Deze quote en tips zijn geschreven door Annemarie Lutters en mag ik met jullie delen: Annemarie is eigenaar van Blij Aan Tafel (www.blijaantafel.nl), van oorsprong kok en naast kinderkookdocent en eigenaar van Blij Aan Tafel ook receptenschrijver. Ze is al vijf keer in de prijzen gevallen met receptenwedstrijden en schrijft alle recepten voor haar kinderkookschool zelf. Haar quote is: “ Een kind leer je niet gezond eten met dwang, maar wel als je plezier voor koken en eten weet over te brengen.”

5 TIPS VOOR HET KOKEN MET KINDEREN

 1. Jong geleerd oud gedaan
  Vanaf twee jaar kun je kinderen betrekken bij het bereiden van de maaltijd. Ze leren op die leeftijd veel van kijken hoe jij het doet. Ik stond versteld toen mijn dochter van twee met een volmaakte beweging de dressing in een kommetje stond te kloppen. Alleen maar omdat ze mij dat vaak had zien doen.
 2. Alles klaarzetten
  Als je kind al kan lezen, kan het zelf al kijken wat er nodig is en dit (samen) pakken. Heb je een peuter of kleuter, dan maak je er een spelletje van: “Wil jij de rode spatel pakken? Wat knap dat je de kleur al kent!”
 3. Spelenderwijs nieuwsgierig maken
  Lusten je kinderen niet zo veel? Je kunt ze tijdens het koken spelenderwijs nieuwsgierig maken naar nieuwe smaken en geuren. Samen op ontdekkingsreis. Dit is verse gember en dit is gemberpoeder. Ruik jij verschil? Doe je ogen eens dicht: kunt je proeven of dit rode of groene paprika is? En gele en rode paprika, kun je die ook onderscheiden? Zo zijn er heel veel manieren om je kind tijdens het koken enthousiast te maken voor gezond en lekker eten. Je kind mag tijdens het koken natuurlijk proeven van de rauwe groentes. Zo krijgt het al voor de maaltijd vitamientjes binnen.
 4. Stap-voor-stap-recept
  Met een beproefd stap- voor-staprecept hoef je met je kind alleen maar de stapjes te volgen. Bij het laatste stapje is het gerecht klaar. In mijn kooklessen gebruik ik beproefde zelfgeschreven succesrecepten. In al de jaren dat ik kookdocent ben in mijn kookschool voor kinderen, heb ik ontdekt hoe ik de stapjes in het bereidingsproces zo moet ordenen en omschrijven dat het logisch en overzichtelijk is. Dan lukt het gerecht altijd. Een kind kan de was doen!
 5. Zintuiglijke ervaring
  Koken is voor kinderen soms net toveren. Wat een wonder dat je een kom stijfgeklopt eiwit omgekeerd boven je hoofd kunt houden! En al hun zintuigen komen aanbod: met de vingers voelen in de bloem en de boter tot kruimeltjes maken. Kijken hoe de tomaten van kleur veranderen als je ze pureert voor de soep. Ruiken aan de verse munt. Horen hoe het vlees krokant bakt.

Weetje

Wist je dat onderzoek uitwijst dat kinderen die helpen bij het bereiden van de maaltijd significant meer groentes eten? Niet zo vreemd: tijdens het koken wordt een kind vertrouwd met het voedsel en proeft en ontdekt het op een hele ontspannen manier!

Kijk voor het inspiratieboek voor leuker en makkelijker opvoeden en online cursussen (onder andere over eten!!) op https://opvoedcursussen.nl/opvoedwinkel/

Kinderpsycholoog en opvoedkundige Tischa Neve nam onlangs tijdens een thema avond de Forte ouders op een heldere en laagdrempelige manier mee in de gezonde opvoedjungle. Wat heeft een kind nodig om gezond groot te worden en hoe pak je dit in de opvoeding aan? De onderwerpen lekker eten, goede nachtrust, voldoende bewegen en verbinding, contact en aandacht werden besproken. Deze thema avond zat bomvol inspiratie en handvatten. Om dit ook met al onze ouders te kunnen delen zal Tischa Neve de komende zes weken via een blog de tips over één van deze onderwerpen van de thema avond, namelijk gezonde voeding met ons delen.

Lees ook: