Opnieuw naar de opvang: tips

Deel dit artikel

05-02-2021
2 minuten

Opnieuw naar de opvang: tips

Na acht weken in lockdown mogen de kinderdagverblijven en peuteropvang eindelijk weer open. Voor ouders kan dit voelen als een enorme opluchting. De combinatie van werken en je kinderen continu om je heen vergt een hoop flexibiliteit en energie. Maar ook de kinderen missen hun vriendjes en vriendinnetjes en hun vertrouwde ritme en patronen.

Tips en aandachtspunten

Uit ervaring van de vorige lockdown en de noodopvang die Forte is blijven aanbieden, hebben we geleerd dat kinderen gelukkig heel flexibel zijn en over het algemeen goed om kunnen gaan met veranderingen. Toch is het voor sommige kinderen best een stap om na acht weken weer naar de opvang te gaan. Hoe bereid je je kind hier het beste op voor? En waar richten onze pedagogisch medewerkers Forte zich op in deze periode? Lees hieronder onze tips en aandachtspunten.

1. Verwachtingen

Kinderen houden van voorspelbaarheid. Het is dus fijn als je kindje weet waar hij/zij aan toe is. Neem je kindje op gepaste wijze mee in de veranderingen die gaan komen, door bijvoorbeeld te vertellen wat hij/zij kan verwachten. Zoals bijvoorbeeld dat jullie dag zeggen bij de deur en dat je als ouder niet binnen komt.

2. Deel veranderingen voor een soepele overgang

Het is fijn als de overgang van thuis naar de opvang zo natuurlijk en soepel mogelijk verloopt. Wat helpt is veranderingen in dagritme, eet/slaapschema en bijvoorbeeld zindelijkheid van je kindje van te voren goed door te geven. Zo kan de pedagogisch medewerker hier rekening mee houden.

3. Emotionele veiligheid als basis

Bij Forte zorgen we voor een sterke basis van emotionele veiligheid. Dit doen we onder andere door zoveel mogelijk vaste groepen aan te houden en dezelfde pedagogisch medewerkers op een groep te laten werken. Dit zorgt voor herkenbaarheid en duidelijkheid bij je kindje.

4. Het fijn hebben samen: een positief sociaal klimaat

In deze tijd van het weer opnieuw starten op de opvang, is het heel belangrijk om het samen fijn te hebben. Dit doen we door samen met de groep spelletjes en activiteiten te ondernemen om weer aan elkaar te wennen. We noemen dit een positief sociaal klimaat. Hier nemen we – zeker in het begin – uitgebreid de tijd voor.

5. Erken de gevoelens van je kind

Afgelopen periode en ook het weer opnieuw starten op de opvang kan gevoelens van onzekerheid of angst met zich meebrengen. Neem deze gevoelens van je kindje serieus en erken ze. Onze pedagogisch medewerkers hebben hier extra aandacht voor en erkennen de gevoelens die kinderen hebben door onder andere spelletjes en gesprekjes.

6. Rustig opbouwen

Mocht je als ouder het gevoel hebben dat een hele dag opvang in het begin toch wat veel is voor je kind, overleg dan zeker even met de pedagogisch medewerker of je het rustiger kan opbouwen.


Anderen lazen ook: